Wiemy, że świąteczne jajka możemy ozdabiać i barwić na mnóstwo sposobów. Możemy kupić w sklepie specjalne barwniki do pisanek, pomalować je mazakami lub farbami. Ponadto można również naturalnie zabarwić jajka na dwa sposoby: na ciepło – surowe jajka wkładamy do zimnej wody z barwnikiem i gotujemy – wtedy kolor jest intensywniejszy lub na zimno – ugotowane jajka wkładamy do gorącej wody z barwnikiem i pozostawiamy je do wystudzenia. Jeśli chcemy mieć jako w kolorze żółtym powinniśmy ugotować je w wodzie z dodatkiem kurkumy, jeśli w kolorze różowym – do gotowania jaj dodajemy kawałki buraczka, a jeśli chcemy by nasze jajka miały kolor niebieski powinniśmy je włożyć do gotującej się czerwonej kapusty. Potem już tylko pozostaje wyskrobać na ubarwionej naturalnie skorupce piękny, indywidualny wzór.